تکمیل موارد ستاره دار الزامی است.
اصطلاح اقدام منعکسکنندهی رفتار هدفمند مبتنی بر ارادهی انسان است که علاوه بر اراده، عوامل موقعیتی یا بافتی نیز مهم هستند و از وجود فرد جدائیناپذیرند؛ و رفتار معطوف به هدف تنها زمانی میتواند تفسیر شود یا فهمیده شود که در بافت موردبررسی قرار گیرد؛ و در مقابل مسائل محیطی یا بافتی نیز باید در چهارچوب قصد و ارادهی فرد بررسی شود (مک ماهان و پاتون،2006).
ازنظر والش و کالین، (1996). یکراه برای فهم توضیح بافتی مشاورهی مسیر شغلی، نظریه اقدام یا عمل است. ویژگیهای اقدام را میتوان در سه حوزه خلاصه نمود:1- چشمانداز اقدام (رفتار آشکار، شناختهای هوشیارانه، معنای اجتماعی)2- سیستمهای اقدام (اقدام فرد، اقدام پیوستن، پروژه و مسیر شغلی) 3- سطوح سازمان اقدام (عناصر، گامهای عملی و اهداف). هر واحد اقدام سپس میتواند در سراسر فرآیند تفسیر و حکایت شرح داده شود. این عناصر نمیتوانند از زمینه جدا باشند و تعبیر کنندهی معنای نیازها هستند. نهایتاً این عناصر و گامها در اهداف فرد یعنی قصد فرد یکپارچه میشوند. اقدام معطوف به هدف میتواند از سه چشمانداز مورد تعبیر قرار گیرد:
1- رفتار آشکار
2- شناختهای هوشیارانه یا فرآیندهای درونی
3- معنای اجتماعی
در ایران به دلیل اینکه ابزاری جهت سنجش رفتار هدفمند شغلی وجود ندارد و با توجه به اهمیت شغل در زندگی افراد و نیز نیاز به انجام تحقیقات علمی بیشتر درزمینهٔ شغل، ساخت و اعتبار یابی پرسشنامه رفتار هدفمند شغلی ضروری به نظر میرسید..
منبع:
خاکسار، الهام. (1396). پرسشنامه رفتار هدفمند شغلی. انتشارات علوم رفتاری شناختی سینا.
ادامه آزمون قبلی
اجرای آزمون جدید